Tubuh badan yang
sihat amat diperlukan oleh setiap manusia dalam kehidupan mereka sehari-hari.
Apabila tubuh badan dalam keadaan sempurna, manusia akan dapat menjalankan
segala tugas dengan baik. Dengan demikian, untuk menjaga supaya anggota tubuh
badan sentiasa berfungsi dengan sebaiknya, amalan pemakanan yang seimbang dan
bersih, tidur yang cukup serta menyisihkan sikap banyak berfikir apabila didatangi masalah. Apabila tubuh badan
diserang penyakit, maka kita pastinya akan teringat tentang rawatan yang segera
dan sepatutnya. Dalam hal demikian , bukan sahaja kita memerlukan ubat-ubatan
dan pil-pil vitamin sebagai langkah untuk meredakan dan menyembuhkan penyakit
tersebut, apa yang penting ialah makanan tambahan yang diperlukan bagi
menghasilkan banyak zat dan vitamin yang cukup untuk tubuh. Untuk tujuan ini,
ulam-ulaman dari daun kayu merupakan
makanan tambahan selain dari makanan asas harian.
Ulam-ulaman menjadi khasiat turun-temurun |
Ulam-ulaman
dipandang remeh temeh oleh masyarakat zaman kini, berbanding orang yang berusia
kerana mereka tahu khasiat dan kelebihan ulaman. Tetapi masyarakat sekarang
lebih menyanjung makanan barat iaitu makanan segera (fast food) yang menjadi
hidangan yang sihat bagi mereka terutama kepada kanak-kanak yang menggemarinya.
Makanan segera menjadi satu lumrah bagi kehidupan zaman moden. Restoran yang
menghidangkan makanan barat seperti M’Donald, Kfc, Pizza Hut dan sebagainya
yang menjadi tabiat dan dikatakan makanan seimbang bagi mereka sedangkan mereka
tidak tahu keburukan kepada kesihatan masing-masing. Kebanyakan makanan segera
itu mengandungi kolesterol tinggi yang mendatangkan penyakit.

Semua orang menggemari
lebih-lebih lagi kanak-kanak, mereka amat suka kepada ayam goreng kerana
protein pada ayam tanpa memikirkan keburukan yang ada pada kalori lemaknya.
Lemak pada ayam mampu memberi kesan yang tidak baik kepada kesihatan seperti
mengundang masalah obesiti, darah tinggi, kencing manis, sakit jantung dan lain
–lain penyakit jika selalu mengamalkan pemakanan segera yang tidak seimbang
tersebut.
Oleh
itu, orang-orang tua zaman dahulu menjadikan ulam-ulam kayu sebagai lauk -pauk
kedua. Walaupun dengan hanya berlaukkan ikan/ daging semata-mata, selera mereka
masih di tahap biasa tetapi dengan adanya bantuan ulam-ulam, selera mereka
makin bertambah. Bukan sekadar bertambahnya selera makan, bahkan ulam-ulam itu
sendiri menampung banyak khasiat berbanding sayur-sayuran lain yang dimasak di
mana telah kehilangan banyak zat galian yang diperlukan oleh tubuh. Contoh
jenis ulaman yang dimakan ialah pucuk ubi kayu, pucuk ketereh (gajus), pucuk
ulam raja, pucuk pegaga, pucuk daun selon dan sebagainya. Pucuk gajus boleh
mengubati cirit- birit yang teruk manakala orang- orang jawa mempercayai bahawa
pucuk gajus dapat mengatasi jangkitan dan keadaan melecur. Manakala pucuk jering
boleh mengubati penyakit kencing manis dan darah tinggi serta menjadikannya
sebagai ulaman mentah/ direbus.
Malangnya, hanya
sebilangan rakyat Malaysia yang mengetahui serta meyakini tentang khasiat sebenar ulam-ulam tersebut. Mereka
beranggapan kononnya hanya sayur-sayuran sahaja yang mudah diperolehi kerana
zat dan vitamin sudah cukup untuk keperluan tubuh badan berbanding ulam-ulam
itu. Keduanya, ulaman kayu sukar diperolehi kecuali dikampung-kampung dan
ketiga citarasa dan bau ulam-ulam kayu terlalu payau dan busuk. Nescaya, ulaman
itu kalau kita makan akan terasa pahit dan kelat. Sedangkan rasa yang dianggap
aneh dan luar biasa itulah merupakan khasiat sebenar yang diperlukan oleh tubuh
badan .
Penawar
ulam-ulaman akan membantu mencegah masalah kesihatan seperti darah tinggi,
kencing manis dan sebagainya tetapi masyarakat kini tidak ramai yang mengetahui
tentang khasiat ulam-ulaman dan tidak menjaga kesihatan. Sebagai contohnya,
mengamalkan makanan yang segera dan tidak sihat kepada tubuh badan, yang
berlemak, berminyak, masin, manis yang ada pada makanan segera zaman moden ini
iaitu Kfc, M’Donald dan Pizza Hut.
Begitulah
keistimewaan ulam-ulaman/ daun-daun kayu yang dianggap tidak berguna. Sebilangan
masyarakat Malaysia hanya mendapatkan keperluan yang mudah dan segera tanpa
memperhitungkan kesukaran untuk memperolehi zat makanan yang lain seperti
ulam-ulaman yang mempunyai banyak manfaatnya kepada kesihatan dan pemakanan.
Alangkah eloknya, jika petua tradisional yang mengutamakan ulam-ulam diketengahkan
disamping perubatan moden apabila diserang penyakit kerana peranan tumbuh-
tumbuhan seperti ulam-ulam itu banyak manfaat dan khasiatnya.
0 comments:
Post a Comment